Categories
Uncategorized

Κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Αντιφασιστικής Δράσης σχετικά με τις εκκενώσεις των καταλήψεων στην Πάτρα

ΘΕΛΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΘΑΨΟΥΝ

ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑΝ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΠΟΡΟΣ

 

Ένα μήνα μετά τις εκκενώσεις των τριών καταλήψεων της Πάτρας (Παράρτημα, Μαραγκοπούλειο, Στέκι ΤΕΙ – κατάληψη Ν.Γύζη 33) από δεκάδες μπάτσους όλων των ειδών, με τη βοήθεια της πυροσβεστικής και την αγαστή συνεργασία του Δήμου Πατρέων, ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικοί οσφυοκάμπτες τσανακογλύφτες της κεντρικής εξουσίας δήμαρχοι και παραδήμαρχοι δεν έχουν καταφέρει να σιγάσουν τη φωνή, τον πολιτικό και κοινωνικό λόγο καθώς και τη δράση των καταληψιών και των αλληλέγγυων στις καταλήψεις. Παρ’ όλο το κλίμα τρομοκρατίας που προσπάθησε να επιβάλει το κράτος με τη σύλληψη των πέντε συντρόφων μας από το κατειλημμένο Μαραγκοπούλειο και την παρουσία μπλε και χακί διμοιριών στο κέντρο της πόλης, πλήθος συνελεύσεων, συγκεντρώσεων, υπαίθριων προβολών και μοιρασμάτων κειμένων σε πλατείες και λαϊκές αγορές έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με σκοπό το συντονισμό των δράσεων και την αντιπληροφόρηση των πολιτών της Πάτρας.

Εμείς, ως Ανοιχτή Συνέλευση Αντιφασιστικής Δράσης και ως καταληψίες Παραρτήματος, συνειδητά επιλέξαμε να κάνουμε τις συνελεύσεις μας στην κατάληψη Παραρτήματος, ενισχύοντας από την πλευρά μας τις αυτοοργανωμένες, αντιιεραρχικές, αντιεμπορευματικές δομές που στέγαζε ο συγκεκριμένος κοινωνικός και πολιτικός χώρος, με σκοπό να διαχύσουμε τον αντιφασιστικό λόγο και δράση στην πόλη μας.

Οι επιθέσεις στις καταλήψεις είναι κομμάτι της επίθεσης του κράτους στους από κάτω αυτής της κοινωνίας, τους φτωχούς, τους άνεργους, τους άστεγους, σε όσους περισσεύουν από το ”αναπτυξιακό” όραμα του Σαμαρά και του Στουρνάρα. Ακόμα περισσότερο είναι κομμάτι της επίθεσης που εξαπολύει  το κεφάλαιο και το κράτος εναντίον όσων αντιστέκονται στη βίαιη υποτίμηση της ζωής τους καθώς ο καπιταλισμός επιχειρεί να αναδιαρθρώσει τις δομές του προκειμένου να ξεπεράσει τη μακροχρόνια κρίση του.

Είναι ξεκάθαρο πως οι εκκενώσεις των καταλήψεων της Πάτρας είναι χτύπημα στο κέντρο του αυτοοργανωμένου και αδιαμεσολάβητου κοινωνικού και ταξικού αγώνα. Είναι συνέχεια των επιθέσεων στις καταλήψεις και στα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα σε άλλες πόλεις: κατάληψη Δέλτα (Θεσ/νίκη), κατάληψη Αφροδίτης 8 (Βέροια), κατάληψη Villa Amalias, Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, Λέλας Καραγιάννη 37, στέκι ΑΣΟΕΕ, ραδιοζώνες ανατρεπτικής έκφρασης 98 fm, Athens Indymedia (Αθήνα). Μαζί με τις πρόσφατες εκκενώσεις των καταλήψεων Αντιβίωση (Γιάννενα), Βάλβειου (Μεσολόγγι), Ορφανοτροφείου (Θεσσαλονίκη), οι εκκενώσεις των καταλήψεων της Πάτρας σηματοδοτούν ένα νέο γύρο καταστολής.

Η κρατική αυτή καταστολή επιβάλλεται ενόψει της ανακοίνωσης νέων οικονομικών μέτρων (περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, διεθνή έλεγχο των ασφαλιστικών ταμείων, αναγκαστικές μετατάξεις εργαζομένων, κλείσιμο/συγχώνευση εκατοντάδων σχολείων και νοσοκομείων ανά την επικράτεια, αλλά και άρση των περιορισμών του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας σε περίπτωση χρεών προς τις τράπεζες).

Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι χώροι στοχοποιούνται ακριβώς γιατί συσπειρώνουν ένα κομμάτι αντιστεκόμενου και αγωνιζόμενου κόσμου, ο οποίος δομώντας σχέσεις ισότητας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μπορεί να κατευθύνει την οργή του στοχευμένα προς τους σύγχρονους δυνάστες του, δηλαδή το ντόπιο και υπερεθνικό κεφάλαιο και τον κρατικό μηχανισμό, αποτελώντας ζωντανό παράδειγμα για τους από κάτω αυτής της κοινωνίας ως προς την αντίσταση, την αντεπίθεση και την αλληλέγγυα δράση. Γι’ αυτό είναι επικίνδυνοι χώροι για το κεφάλαιο που λεηλατεί τη ζωή μας και για το κράτος που ρυθμίζει τους όρους της λεηλασίας αυτής προς όφελος των αφεντικών, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που η επίθεση των κυρίαρχων είναι τόσο λυσσαλέα.

Οι καταλήψεις και οι αυτοοργανωμένοι χώροι, όμως, ως ζωντανά κύτταρα των σύγχρονων πόλεων και ως κοιτίδες αμφισβήτησης του υπάρχοντος συστήματος και αντίστασης στη λαίλαπα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, δεν είναι τα ντουβάρια αλλά οι άνθρωποι που συσπειρώνονται μέσα και γύρω από τους χώρους αυτούς. Θέλησαν να μας θάψουν, αλλά ξέχασαν πως είμαστε σπόρος.

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ… ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

anakoinosi_2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *